Proč musí západní společnost jistojistě skončit a rozpadnout se na prach?

Protože má sama na sebe bič v podobě intelektuálního vlastnictví.

A intelektuální vlastnictví neexistuje. A nikdy neexistovalo. A nebude. Tečka.

Příkladů by se daly najít stovky a stovky, ale náhodně vytáhnu dva, co mě zaujaly. První je historka, kdy londýnský soudce rozhodl ve prospěch žalující strany, která tvrdila, že žalovaná strana obšlehla jejich fotografii, čímž porušila autorská práva. Přitom double decker autobus na pozadí Londýna je tak generická kompozice, že každý den porušuje autorská práva na tuhle fotku minimálně sto tisíc lidí. A vypíchnutí autobusu pomocí černobílého pozadí je tak neoriginální a neobjevné a běžné a standardní až je o tom skoro trapné mluvit.

A pak si Apple patentuje MacBook Air. Repsektive jeho vzhled. Je na pováženou, že si někdo nepatentoval vzhled notebooku obecně! Je vtipné, že se původní koncept otáčí úplně naruby. Místo aby chránil toho, kdo přijde s originální myšlenkou, v podstatě zamezuje přijít s čímkoli, protože nějaká část čehokoli nového už byla určitě někým částěčně patentována.

A pak tu je celá ta válka, ve které se jedno průmyslové odvětví snaží seč může odvrátit svůj zánik. A místo toho aby hladalo cesty k využití stávající situace, střílí kolem sebe ostrou municí. Ale má na své straně peníze a peníze dokážou měnit názory a výsledky hlasování a přepisovat zákony.

A právě proto, že duševní vlastnictví a jeho prosazování má na své straně peníze a ne zájem o lidi, smrdí to.. hodně.

HD\