Tak. A je to venku. Dvouměsíční porod FokusuČT24 o internetu ve světle aktuálního dění #wikileaks, #facebooku a dalších témat vyvrcholil odvysíláním v primetime CŤ24 ( http://goo.gl/qWzCN ). A teď se vůbec nechci pouštět do hodnocení, vysvětlování nebo apologetiky. Na to nemám odstup a jsem stále v procesu výroby přespříliš smočen, abych se vyjadřoval k výsledku.

Chci jen zkusit formulovat to nejzajímavější, na co jsem během přípravy, natáčení a postprodukce tohohle dílu přišel. Jedná se o dvě věci a jsou výsostně prázdné.

photo 3

Fokus v televizi v televizi I.-“Kufr” – prostor pro konzumaci v budově zpravodajství

První moment, který mě zaujal je ta krystalická beztvarost “sítě”, kterou paradoxně vůbec nevnímáme, přehlížíme a pro svoje každodenní použití redefinujeme. Internet je prázdný. Je prázdný formou i obsahem. Je to jen souhrn. (ano, je možno použít technickou definici, ale ta zcela přehlíží obsah internetu) A přesto o něm mluvíme jako o NĚČEM. O něčem konkrétním osahatelném, reálném a působí to, jako bychom všichni v konverzacích věděli o ČEM je řeč. A stejně tak internet i vnímáme. Jako něco, co je. Jako elektřinu, jako kyslík. (netvrdím, že ho vnímáme stejně automaticky jako kyslík, ale podobně nevíme jak funguje, ale potřebujeme ho)

S tím úzce souvisí “neilustrovatelnost” internetu, se kterou jsem se setkal při střihu. Šokován jsem si uvědomil, že internet, krom klišoidních záběrů na ruce na klávesnici, klikající myši a obrazovky monitorů, odrážející se v brýlích uživatelů, jen velmi těžko uchopit obrazově..

A na to těsně navazuje druhá věc, která se celým Fokusem prolíná – uvědomění, že internet, tak jak ho vnímáme, setkáváme se s ním a užíváme ho, není něčím externím, odděleným.  Právě naopak: ve všech svých aspektech je pouze a jenom přímým odrazem, zrcadlem nás a naší společnosti. Nic víc, nic míň. Jen je dostupnější (ve smyslu rychlého přesunu od informace k informaci), víc matoucí (ve smyslu zahlcení informacemi a složitější orientaci v nich) a zdánlivě nebezpečnější (neumíme s ním zacházet, protože je nový).

Internet jsme my. My jsme internet.

A měli bychom si to uvědomovat, abychom si tohle zrcadlo nedeformovali.

photo 2

Fokus v televizi v televizi II. -“Kufr” – prostor pro konzumaci v budově zpravodajství