Před pár dny mi kolega poslal odkaz na článek, který “demaskuje” krutou pravdu o Tibetu a krutostech tiběťanů. Od té doby jsem zjistil, že je to celkem móda.* Odkaz na samotný text uvádím dole, aby to nesmrdělo hned na začátku. Jako známého tibetofila mě to hodně zaujalo a napsal jsem k tomu dost dlouhou textovku, kterou zde s drobnými úpravami publikuji. Není to žádná hluboká analýza, jen spontánní reakce.

“Zajímavý. Že někdo démonizuje západ, Obamu, EU atd. je celkem pochopitelný, ale tohle je zajímavý. Nemá smysl to rozebírat detailně, je to snůška manipulativních tvrzení, podsunutých popisků, přepisování historie a selektivního výběru informací. Ale fascinující, že tomu někdo dá takovou péči. Tohle nevyšvihneš za deset minut. Proč?
Možná proto, že “pokud je něco napsané, považujeme to za mnohokrát pravdivější než řečené.” a tak se postupně podaří zmanipulovat masu k víře (nebo aspoň zpochybnění) v nesmysl. Takovej text můžeš napsat z fleku o jakýkoli vládě. O jakýkoli zemi, kultuře, době.

Připadá mi, že je to pokračování globálního (i když dle mého neorganizovaného) útoku na “lidskost”. V poslední době je na každém kroku podrývána a zesměšňována víra v lidskost, soucit, lásku. Smějeme se sluníčkářům, pražský kavárně a všem teploušům, co by chtěli pomáhat lidem, protože mnohelm lepší je (asi) nenávidět a používat násilí. Smějeme se pravdě a lásce a už nezmiňujeme to že opak je lež a nenávist.

Tibet je další bod, kde je možný lidskost napadnout. Nezávisle na argumentech proti “lámům” je přece absurdní říkat, že čínská okupace, za kterou životem zaplatilo víc než milion lidí, je ok. Ale text přesně tak vyznívá. Přitom stejně hanlivej text napíšeš z fleku o jakýkoli kultuře. Cíl není pošpinit Tibet, ale podporovatele Tibetu, pravdoláskaře, sluníčkáře a další pitomce, co věřej, že by bylo super, kdybysme si nešli po krku, ale snažili si spíš pomoct. Dost blbý.”

Originální článek, na který jsem reagoval.
* doplnění: celé tohle se stalo ještě před návštěvou čínského vládce, takže motivace byly hlubší